Menu

Mode en Design

OPLEIDING MODE EN DESIGN (TWEE JAAR)

“Dé opleiding met persoonlijke aandacht voor jou”

Ambieer je een carrière binnen Mode en Design? Of wil je jouw eigen business of label starten binnen Mode? Wil je met jouw ontwerpen je klanten meenemen in jouw verhaal? Dan is deze tweejarige opleiding Mode en Design wellicht iets voor jou! Onder begeleiding van een professionele fashiondesigner krijg je volop de vrijheid om als ontwerper je eigen weg te vinden, zonder daarbij het oog op de samenleving en doelgroep te verliezen.

Mode gaat niet alleen om kleding, maar is veel meer dan dat. Mode is verbonden met de tijdgeest en met wat er speelt in de maatschappij.

De opleiding Mode en Design is echt iets voor jou als je:

 • Alle trends op de voet volgt en nieuwsgierig bent, naar wat er in de wereld gebeurd.
 • Je op de hoogte bent van alles wat hot is op het gebied van Mode en Design.
 • Je creativiteit wilt ontwikkelen en originaliteit hoog in het vaandel hebt.
 • Alles wilt leren over mode vanaf ontwerp, patroon tot vervaardigen van kleding.
 • Begeleiding nodig hebt bij je zoektocht naar je talent, en welke richting jou écht gelukkig maakt?
 • Begeleiding nodig hebt bij het lanceren van je eigen kledingmerk of business binnen Mode en Design.
 • Bereid bent om hard te werken en om de uitdagingen in wereld van fashion aan te gaan.
 • In twee jaar op een intensieve manier alle facetten binnen mode, trendwatching en design wilt leren. En daarna zo snel mogelijk aan de slag wilt.
 • Nog een extra duwtje nodig hebt in de richting van jouw eigen business.

Wat ga je leren?

Tijdens deze tweejarige opleiding krijg je alle tools aangereikt die noodzakelijk zijn voor een glansrijke carrière binnen de Mode en Design. Deze opleiding is in combinatie met een stage. Zo behaal je jouw leerdoelen in combinatie met praktijkervaring. 

Na het analyseren van de markt en trendonderzoek maak je prognoses door middel van moodboards. Daarna leer je jouw eigen ideeën op papier uit te werken. Je gaat ontwerptekeningen maken op basis van schetsen en illustratief tekenen. Daarna werk je jouw ontwerpen uit in technische tekeningen. Op deze manier leer je om jouw ontwerpvoorstellen voor te leggen aan opdrachtgevers of je eigen atelier.

Na basiskennis op het gebied van patroontekenen leer je de eerste naaitechnieken voor het vervaardigen van een kledingstuk. Je leert om hoe je vanaf een basispatroon je eigen ontwerp kunt uitwerken. Dit allemaal onder begeleiding van een ervaren coupeuse.

Vakken als geschiedenis van de Mode en textielkennis komen aan bod. Geschiedenis is voor veel ontwerpers door de jaren heen een waardevolle inspiratiebron. Door het opdoen van textielkennis leer je welke materialen bij jou ontwerpen passen. 

Uiteraard komen grafische vakken, zoals dessin ontwerper en het ontwerpen van logo’s en labels ook aan bod.

Je leert hoe je een eigen stijl kunt ontwikkelen en waar jouw unieke talent ligt. Zo ben je in staat om je in de toekomst te onderscheiden van andere designers.

Na je stage ga je aan de slag met je eigen label, brand of business. Ook kan het zijn dat je na je stage de voorkeur geeft aan een baan als designer bij een bedrijf. Wellicht bij je stagebedrijf. Tevens krijg je vakken als finance, ondernemerschap en presentatietechnieken. Skills die onmisbaar zijn bij het starten van je eigen bedrijf.

Na deze tweejarige opleiding ben je een designer. Je bent breed inzetbaar binnen mode en andere creatieve industrieën.  

Carrière vooruitzichten

 • Modeontwerper
 • Assistent ontwerper
 • Mode coördinator
 • Kwaliteitscontrole
 • Productontwikkeling
 • Mode grafisch ontwerper
 • Of natuurlijk je eigen brand ontwikkelen

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat uit 2 lesdagen, die je klassikaal doorbrengt. Daarnaast moet je rekening houden met huiswerk van gemiddeld 12 uur per week. Uiteraard is inzet van belang voor het behalen van het juiste resultaat.

Begeleiding en beoordeling

Er is veel begeleiding en er zijn veel tussentijdse momenten waarop je met jouw coach, docenten of medestudenten over je werk en werkwijze kunt praten. Op deze manier leer je om te gaan met feedback en leer je feedback te geven. Na iedere module krijg je een afrondend ontwikkelgesprek met je coach. 

Aan het einde van het tweede jaar sluit je af met een eindexamen. Dit is een project binnen een door jouw gekozen thema. Trendwatching, conceptontwikkeling, collectievoorstel en realisatie komen daarbij allemaal aan bod. Wellicht de eerste stap richting jouw eigen business. Want je kunt er ook voor kiezen om jouw eindexamen in het teken van jouw business te laten staan.

Studieadviesgesprek

Voel je tijdsdruk om een nieuwe studie te kiezen? Of ben je bang om weer de verkeerde keuze te maken? Wij plannen eerst een persoonlijk coaching gesprek met je om te kijken wat het beste bij jou past!

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel hanteren wij HBO toelatingsnormen; een afgeronde HAVO, VWO of MBO opleiding. Wij selecteren op geschiktheid en motivatie door middel van een intakegesprek. Heb je geen HAVO, VWO of MBO diploma op zak, niet gevreesd, wij gunnen iedere geschikte kandidaat een plek binnen onze opleiding. 

Duur van de opleiding

2 jaren – 2 dagen per week.
Lestijden zijn van 10:00 – 16:00 uur.

Waar en wanneer?

Amsterdam: september 2021 – op woensdag & donderdag.

Eindhoven: september 2021 – op maandag & dinsdag.

Startdata

Amsterdam: woensdag 8 september 2021.
Eindhoven: maandag 6 september 2021.

Investering

€ 6.750,– ex. BTW – € 8.167,50 inclusief BTW per jaar
Inclusief: Lesmateriaal

Er is een mogelijkheid om gespreid te betalen: 2 termijnen (+3%), 3 termijnen (+5%) of 6 (+10%) termijnen. In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om in meerdere termijnen te betalen.

Je sluit het jaar af met een DIPLOMA indien je 90 % van alle lessen hebt bijgewoond!

Waarom een opleiding bij NL Modeacademie?

 • Alle lessen bij NL Modeacademie zijn fysiek en niet online. Door de kleine groepen en grote ruimtes kunnen we de voorgeschreven 1.5 m. afstand opvolgen. 
 • Les van professionals uit het vak, die nog steeds werkzaam zijn binnen de desbetreffende sector en een groot netwerk hebben.
 • Wij werken samen met erkende bedrijven uit onze klanten portfolio.
 • Les in kleine groepen van maximaal 8 gelijkgestemden.
 • Individuele begeleiding en veel persoonlijke aandacht en coaching, voor het vormen van de juiste mindset (hele jaar begeleiding van je persoonlijke coach!).
 • NL Modeacademie volgt alle ontwikkelingen op de voet en heeft een groot netwerk.
 • Gastlessen van professionals die nog actief werkzaam zijn binnen verschillende functies op gebied van Mode.
 • Inspirerende locaties, waardoor iedere les weer een belevenis is.
 • Diploma-garantie, indien je 90% van alle lessen hebt bijgewoond.
 • Bij NL Modeacademie sta jij als student centraal. De focus ligt op jouw unieke talent en jouw toekomst. 

Begeleiding na de opleiding

Na het behalen van je DIPLOMA kan je nog 2 jaar bij ons terecht met je vragen. 

WhatsApp